Sommaren 2018

Ett sannerligen utmanande år att starta upp alla odlingar på. Inte bara för att det är för första gången, utan för att jag har drabbats av än det ena, än det andra. 

(null)


Torkan, brandrisken och vattenbristen är ju ett faktum som inte kan ha undgått någon i Sverige. Att plantorna skrumpnar, skriker efter vatten, utrymme och näring är ju såklart ett resultat av detta. Att jorden är så torr att det är stora sprickor i marken och gräset pulveriseras när fötterna snuddar vi det. Ja. Så är det.

Men jag har också fått äran att under detta prövningens år stifta bekantskap med de förrädiskt vackra kålfjärilarna och deras ohyggligt fula avkommor. Jag har plockat bort larver,  klämt ägg och fått rensa bort ihåliga bladgrönt, både där kålen är täckt och där den inte har varit det.

Jag har också alldeles nyligen stiftat bekantskap med inte bara en, utan en MILJARD jordloppor. Ja. De älskar torkan! Hur kan en göra det? Loppor är de ju inte, utan de är som små svarta rapsbaggar som hoppar. Hoppar högt varje gång jag närmar mig och landar likt ett ironsikt smattrande regn på bladen. Ja, inte bara hoppar, utan äter upp min vitkål, grönkål, pepparrot och all Tatsoi (asiatisk kål) med små, små runda bett. Hur bekämpas de utan kemikalier? Jo, förutom växelbruk (vilket jag har i planen) och superbra täckning, så är det att inte låta jorden torka ut, genom ett flöde av vatten SAMT genom att  strössla ut aska! Enkelt? Ja. Inte sommaren 2018 när det både är vattenbrist och eldningsförbud. 

Jag vattnar. Det gör jag. Men jag vattnar väldigt försiktigt. Det har jag förstått gör mer skada då vattnet inte når ner tillräckligt och rötterna istället beger sig suktandes upp mot ytan. Hellre rejäla duschar mer sällan med andra ord.

Ja. Det blir skörd. Vi har mycket att njuta av nu och vi kommer ha en hel del under hösten. Jag har också lärt mig massor och lär mig hela tiden. Nästa år kommer jag göra en hel del annorlunda. 

Det är ett testår. 
Det är ett hundår. 
Det är ett prövningens år.

Jag skulle behöva ta semester.

(null)

/Camilla
Taggar: ekologiskt, helasverigebrinner, hundår, sommar, torkan2018, utmaning, vattenbrist;

Safta, sylta, ta tillvara!

Vi njuter just nu av färska grönsaker. Jag vill ändå passa på att försöka förlänga säsongen genom att ta tillvara och bevara. Idag har jag gjort följande:

Körsbärsvinäger till höstens mustiga grytor och sallader.
Torkade körsbär till granola.
Styckfryst körsbär till kommande smaksättning av Kombucha.
Körsbärssylt med mörk choklad (alltså! ❤️)
Picklad kålrabbi med rödlök.


Körsbärsvinäger
(null)
1 del körsbär
2 delar vinäger.

Jag gjorde två olika satser. I flaska nr 1 finns urkärnade körsbär tillsammans med rödvinsvinäger.  Flaska nr 2 innehåller vitvinsvinäger och en liten skvätt äppelcidervinäger. Nu ska de få stå och dra i 2-3 dagar. Därefter kommer jag koka upp vinägern och sila bort körsbären för att slutligen börja använda till sensommarens och höstens ugnsbakade rotsaker.


Körsbärssylt med mörk choklad
(null)
Det blev en liten sats med sylt. Om jag hade haft ork nog att fortsätta kärna ur körsbär så hade satsen blivit mycket större. Det här kan vara en ny favorit, men innehåller socker.

Ca 330 g urkärnade körsbär
1,5 dl socker (ekologiskt)
1 msk saft från citron
Lite vaniljsocker (ca 1 tsk)

Detta kokade jag ihop i ca 15 min. Därefter tillsatte jag 2 rutor mörk choklad (86%) och rörde om för att slutligen tappa upp i väl rengjord glasburk. Helt underbart god!

Torkade körsbär till müsli, granola eller till yoghurten.
(null)
Torkade dem i ugn på bakplåtspapper, ca 50 grader under nästan 12 timmar. Ja, bilden är tagen innan jag torkade dem. Och sanningen att säga... dessa finingar blev det bara kol kvar av då jag med ett totalt hjärnsläpp satte ugnen på 140 grader. Det var bara att kärna ur igen och torka en ny sats...! 

Picklad kålrabbi med skivad rödlök
(null)

Jag skalade kålrabbin och skivade den mycket tunt. Tillsatte 2 rödlökar, också tunt skivade och fördelade dem i glasburken. 

Sedan kokade jag upp en 1-2-3-lag, dvs 1 del ättiksprit, 2 delar socker och 3 delar vatten. Lagen hällde jag över kålrabbin och löken.

Det var roligt att göra allt detta idag. Dock främjar inte dessa inslag mitt undvikande av vitt socker. Kanske får jag helt enkelt se till att välja mina tillfällen. 


/Camilla

Taggar: kålrabbi, körsbär, körsbärssylt, picklad kålrabbi, recept, vinäger;

Dags för förkultivering!

Japp! Jag testar att förkultivera fröer nu i juli för att kunna förlänga säsongen ytterligare. Jag har en del fröer kvar sedan i våras. Det blir: 


(null)

Kålrabbi, persilja, Tatsoi (asiatisk kål), ruccola och rödbetor!

Därefter börjar planeringen av vintersådden. Jag kommer försöka ge mig på att odla både ute i bäddarna och i våra växthus. Kanske kan jag få skörda lite vintersallat, men min förhoppning är först och främst att fröerna jag sår gror tidigare i vår:

(null)
Det blir  blandannat salladslök, rotpersilja, persilja, dill, rädisor, fänkål, sommarmorötter, spenat, broccoli  och ruccola! 

Jag återkommer helt enkelt! 

Allt gott!
/Camilla

Taggar: ekologiskt, förkultivering, höstskörd, kallväxthus, odla, vintersådd;