I will survive.

Ok. Jag var helt nojig innan, så där obstinat och larvig som bara en sådan där osäker nybörjare med stort kontrollbehov kan vara. Vankade av och an. Skiftade mellan att sitta och stirra ut i tomma intet till att frenetiskt skölja ur glasburkarna ytterligare en gång utifall det skulle finnas minsta möjliga lilla diskmedelsrest kvar. Läste på- igen. Ja, först var jag rädd! Faktiskt helt skräckslagen!  Sen kom jag på det! Lösningen! The Salvation med stort S!,ja,till lilla familjens stora förtret... jag behövde en Kombuchabryggarlåt. 

(null)

(null)


Oh no, not I, I will survive
Oh, as long as I know how to love, I know I'll stay alive
I've got all my life to live
And I've got all my love to give and I'll survive
I will survive


...på repeat. 

Allt gott!
/Camilla
Taggar: bryggning, fermentering, kombucha, musik, självförtroende;

Ljusa sommarnätter.

Fågelkvitter utanför fönstret. Det här är en sådan där sömnlös natt. Jag får det ibland. Det är fullmåne. Är det en skröna att en kan få problem att somna vid fullmåne, eller ligger det någon sanning bakom? Både jag och fåglarna utanför fönstret är som vanligt klarvakna. Klockan är 03.30.

Tidigare under dagen fick jag hem dessa kompisar:

(null)
Jag ser fram emot att lära känna dem närmre! Funderar på smaksättning, tror ingefära kan göra sig bra i en Kombucha. Tidigt i våras satte jag både ingefära och gurkmeja. De är vackra där de har fått stå inomhus i odlingsrummet/ateljén med sina vassliknande höga stjälkar. Kanske ska testa att skörda en bit nu av rötterna. 

Vi köpte några färdiga plantor här under veckan också. Hittade KRAV-märkta plantor! Fyllde på örtträdgården med lite jordgubbsmynta, salvia, apelsintimjan och rosmarin. Det frodas och växer en hel del, men till nästa år bör vi utöka ytan ännu mer. Men detta är ju första teståret; vad vill vi ha mer av och vad ska vi lägga mindre fokus på?
(null) Vi har nog mest kommit på vad vi vill ha mer av! I stort sett allt, hujedamej!

(null)

Odlingslådorna är snart färdiga, växthusen är överfyllda. Tårtisen mår bra. 
(null)


En pallkrage fick också plantor med pepparrot, en rot vi velat odla länge. Vi bor ju i Sveriges närmsta stad (kommun för vår del) och pepparroten är ju ett självklart val. Vi hoppas att de trivs trots det begränsade utrymmet i år! 
(null)

Från att bara gå och drömma om självförsörjning på grönt (och ägg!) så börjar vi närma oss med stormsteg (även ägg-frågan är numer en ja-fråga!) Det är en bit kvar såklart och vi har mycket att lära längs vägen. Men jag kan inte tänka mig att inte fortsätta på denna bana. Det finns några få, men viktiga, saker som jag värdesätter allra högst i mitt liv: min familj, musiken, måleriet, skapandet och numer mathälsan och det ekologiskt egenodlade och hållbara. Tänker att jag då som Musik-, Bild- samt Hem- & konsumentlärare gjort rätt yrkesval. Det vill jag inte heller byta ut.

(null)

/Camilla
Taggar: ekologiskt, friland, hälsa, konst, musik, odlingslådor, pepparrot, sommarnatt;

Middagstipset!

Igår skördade jag den första egna kålrabbin! 

(null)

Ihop med egen gurka och rädisor blev det följande njutning en sen söndagskväll:

(null)

Råkostsallad

1 grovt riven kålrabbi
5 grovt rivna rädisor
3 grovt rivna smågurkor (eller en stor köpegurka)
1 grovt rivet grönt äpple
Salt och peppar


Vinägrett

Vispa ihop föjande:

1 msk äppelcidervinäger (du kan använda vilken vinäger du vill, såklart!)
3 msk olja (jag valde linfröolja och kallpressad rapsolja, 1+2)
Salt och nymald svartpeppar

Blanda vinägretten med råkostsalladen.

Servera med en bit ekologisk brie, (eller varför inte en egengjord vegansk brie på cashew?), ringla över lite närproducerad honung (här från Mattias Blixt i Grillby), hackade valnötter och toppa med lite flingsalt. 
Ett glas rött till detta, med eller utan alkohol, passar fint!

Jag kommer definitivt göra denna rätten igen, så fort vår egen chili är mogen. Kan tänka mig att chilin lyfter rätten än mer! ❤️

Ha en skön dag i måndagssolen!

/Camilla

Taggar: endometrios, honung, ifd, kålrabbi, organic, recept, rädisor, råkost, valnötter;