Hopp och hoppstjärtar.

Jag vet. Jag har inte varit så aktiv här under den senaste tiden. Det finns många anledningar till det. Den största anledningen handlar om att jag har fått ett skrivuppdrag som jag gärna berättar mer om när det är lanserat och officiellt. Det har framförallt med mitt läraruppdrag att göra, men även mitt intresse för självförsörjning, matlagning/mathantverk och om att ta tillvara :) Min förmåga att uttrycka mig i skrift har således varit begränsad till just detta och all övrig tid har jag istället lagt till fortsatta studier (mitt studiemissbruk gör sig gällande), familjen och såklart: odling.
 
Jag började tidigare i år med att förså i jämförelse med föregående år. I januari lyste chili, kronärtskockor och paprika upp den mörka jorden med sina gröna hjärtblad. Idag är mitt odlingsrum belamrat med allt från gurkplantor av olika slag, jordmandlar, tomater, chili, paprika, någon liten kålplanta, örter, vitlök (utomhus sedan i höstas), ingefära, favoriten nyzeeländsk spenat, jordförbättrare i form av tagetesvariationer och en hel del annat. Suckulenter håller jag på att testa! Går väl sådär... :) Att börja odla tidigt kan också innebära att jorden har med sig lite ovälkomna gäster i form av sorgmygg och dess elaka avkommor samt de något snällare, men ack så irriterande kompisarna; hoppstjärtar. Jag har dock kört två omgångar med nematoder (NemaBlom) och antalet myggor och hoppande små stjärtar har äntligen minskat drastiskt :)
 
Här kommer några bilder:
 
 
Nu är det på gång! En liten försynt chili tittar fram i januari.
 
 
Trädgård i vinterskrud. I år har jag testat att förså vitkål, broccoli, rotselleri, kålrabbi och rotpersilja i mitt kallväxthus. Idag, 2 mars, har de börjat titta upp. Det har varit en period med mildare väder och jag vet att kylan kan komma åter. Jag odlar låda-i-låda och täcker så gott jag kan. Ett experiment! Jag uppdaterar.
 
 
 
Livet på riktigt! Tar det dock lugnare i år med antalet försådder. Jag ska testa att direktså mycket mer detta år för att spara plats.
 
Jag odlar nya bekantskaper i år. Här är exempelvis Loch Ness-monstret. Såklart inte. Det är ju ingefära, en kär gammal älskad bekantskap. Nytt för i år är istället: svampgurka (tänk att få egna tvättsvampar!), jordmandel och sparris!
 
Jordmandel! Har redan fått plantera ut i mycket större krukor. Vilka rötter! Än så länge klarar de sig i butikers krukor för snittblommor. Men vars ska det ta hän? Dessa bör också krukodlas eftersom de annars kan få ordentligt fäste och ta över likt kirskål har jag hört.
 
Jag återkommer med lite fler uppdaterade bilder.
 
Vad odlar du? Eller vad tänker du odla? Berätta!
 
Allt gott!
/Camilla
 
Taggar: ekologiskt, förså, gro, hoppstjärtar, ingefära, jordmandel, nematoder, odling, sådd, tidig sådd, vinterodling;